Floorball

Ook een keer meespelen? Want Floorball speel je natuurlijk bij sportvereniging Vlugheid en Kracht in Groningen. Kom gerust een keer langs om vrijblijvend mee te doen. Sticks zijn aanwezig!


Snel naar Direct Spelen of Materialen of Varianten

Algemeen


Floorball is een snelle en dynamische teamsport die het midden houdt tussen IJshockey en Zaalhockey. Floorball ontleent veel van haar regels aan IJshockey, maar wordt gespeeld in een sportzaal, met gewone schoenen, kunststof sticks en een zachte plastic 'gaten' bal. De regels van Floorball zijn vrij eenvoudig, het is gemakkelijker dan hockey of ijshockey en daardoor kan iedereen al vrij snel een aardig partijtje meespelen.

floorball is snel...

V&K en Floorball?


dieptepunt


en hoogtepunt van de avond
In september 2005 is de Floorball afdeling van Vlugheid en Kracht opgericht. Bij onze vereniging staat het hebben van plezier en gezelligheid voorop. Extra spelers (m/v) voor dit uur zijn altijd welkom en het is altijd mogelijk om een keer vrijblijvend mee te komen sporten! (Materiaal is aanwezig).

De trainingsavond bestaat uit warming-up en oefeningen voor het verbeteren van de vaardigheden (passen, balcontrole, schieten, samenspel) , gevolgd door ongeveer 30 minuten spelen (recreatief maar ook fanatiek). We spelen de kleinveld variant (4x4).
Unihockey = Floorball?


Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. Unihockey is de naam die in het verleden veel werd gebruikt. Nu wordt de naam unihockey vooral nog gebruikt in Duitsland en Zwitserland. In Nederland spreken we uitsluitend van Floorball.
Bron: NefubWaar spelen?


Gomarus College
Maandag 20.15 - 21.15

routebeschrijving

klik op de kaart
Direct spelen


Floorball is een snel te leren sport. Door de weinig spelbelemmerende spelregels is floorball intensief, dynamisch en attractief.

Hieronder staat een kort overzicht van de meest belangrijke spelregels om gelijk te kunnen beginnen met een wedstrijdje. Deze regels zijn goed bruikbaar op school, buiten en bij beginnende floorballers.

Wat mag wel?
 • de bal met beide kanten van je stick spelen
 • de bal met je voeten, benen of lichaam stoppen
 • de bal met je lichaam beschermen (afhouden)
 • buitenspel staan (er bestaat geen buitenspel)
 • vanaf overal scoren
 • de bal via de boarding spelen
 • de bal achter het doel langs spelen
 • continue spelers doorwisselen terwijl het spel doorgaat
 • direct scoren vanuit een vrije slag of inslag
 • lichte schouderduw in strijd om de bal
Wat mag niet?
 • met je voeten scoren of passen
 • de bal met je hoofd/armen/handen spelen
 • op de stick van de ander slaan
 • stick van de ander liften of van boven blokken
 • stickuitzwaai boven heuphoogte (hoge stick)
 • de bal boven kniehoogte met de stick uit de lucht halen (hoge stick)
 • liggend/zittend of springend de bal spelen
 • de stick tussen de benen van de ander plaatsen
 • als speler in het keepersgebied komen
 • de tegenstander verhinderen naar de bal te lopen (obstructie)
 • body checks

Meer weten over de floorball spelregels?


Kort overzicht van de meest voorkomende spelregels. Bron: Nefub
Materialen

De stick
Sticks zijn er in vele soorten, merken, lengtes en maten. En er zijn zowel linkse als rechtse sticks.

De juiste maat
Als je het blad op de grond zet moet de bovenkant van de stick ongeveer ter hoogte van je navel komen. Dan heb je de juiste lengte stick. Zie onderstaande tabel voor je maat.

Lichaamslengte Sticklengte
120 - 140 cm 70 cm
140 - 150 cm 80 cm
150 - 160 cm 87 cm
160 - 175 cm 92 cm
175 - 190 cm 96 cm
190 cm of meer 100 cm


Links of Rechts
De stick waarmee gespeeld wordt is aan één kant licht gebogen. In tegenstelling tot gewoon hockey zijn er bij floorball zowel linkse als rechtse sticks.

Als de kromming naar voren zit als je de stick links van je hebt, dan heb je een linkse stick. De linkerhand is dan onder, en met de rechterhand hou je de stick boven vast.

Als de kromming naar voren zit als je de stick rechts van je hebt, dan heb je een rechtse stick. De rechterhand is dan onder, en met de linkerhand hou je de stick boven vast. Op de afbeelding hiernaast zie je dus een rechtse stick!

Wat de beste manier is hangt af van je eigen voorkeur.


De bal
De plastic bal is voorzien van gaten. Hierdoor heeft de bal minder luchtweerstand. De bal is licht (23 gram) en zal daarom niet gauw blessures veroorzaken. Floorball is een zeer snelle sport. Soms kan de bal snelheden van wel 160 km/uur halen.


De boarding
De velden worden omgeven door een boarding. Deze bestaat in het algemeen uit polyesterdelen van 2 meter lengte en 50 cm hoogte. Uiteraard kunnen ook banken, muren of andere materialen als veldafbakening worden gebruikt. Deze boarding speelt een belangrijke rol. Het spel wordt hierdoor sneller, want de bal gaat minder vaak uit en hij kan een functie vervullen bij passeeracties.


De verschillende varianten van floorball

Grootveld
Dit is de officiële, internationale variant. Elk team heeft 1 goalie en 5 veldspelers op het veld (daarnaast is een minimum van 5 wisselspelers zeer raadzaam om snel en vaak door te kunnen wisselen). Er wordt gespeeld met grote goals welke in het veld staan, zodat er ruimte is om de bal achter het goal langs te spelen. Voor de goal is een klein keepersgebied waar alleen de keeper mag komen; tevens is er een groter doelgebied, waar de keeper niet buiten mag komen.

Veldafmetingen: 40 bij 20 meter
Doelen: 115 bij 160 cm (hxb)

Kleinveld
circa 15 bij 27 meter (de meeste gymzalen voldoen prima)
In sommige landen, inclusief Nederland, wordt ook in deze variant een officiële competitie gespeeld. Elk team bestaat uit 4 veldspelers zonder keeper. Er wordt gespeeld met kleine goals (60 cm hoog en 90 cm breed), welke in het veld staan, zodat er ruimte is om de bal achter de goal langs te spelen. Voor de goal is een klein doelgebied, waar niemand in mag komen.

Veldafmetingen: 15 bij 27 meter
Doelen: 60 bij 90 cm (hxb)

Zwitserse variant
Dit is een kruising tussen grootveld en kleinveld. De afmetingen zijn die van kleinveld, maar er wordt gespeeld met grote goals. Elk team heeft 3 veldspelers en een goalie. In Nederland is er geen competie voor deze variant.

Veldafmetingen: 15 bij 27 meter
Doelen: 115 bij 160 cm (hxb)


Meer varianten
Dit zijn de officiële varianten, maar floorball leent zich uitermate goed om tussenvormen te spelen (bijvoorbeeld 3 tegen 3 of zelfs 2 tegen 2). De veldgrootte kan ook aangepast worden aan de doelgroep (hoe jonger de kinderen, hoe kleiner het veld kan zijn). Het beste kan floorball in de zaal (indoor) gespeeld worden. Hierdoor blijft de balsnelheid hoog, wat één van de belangrijkste factoren van de sport is. Eventueel kan uitgeweken worden naar bijvoorbeeld een betonnen buitenvloer of kunstgras.

top
bewerkt op : 23 October 2022 11:51 uur